torstai 24. huhtikuuta 2014

Vieraana sarjakuvakustantaja Petteri Oja

Turkulaisella sarjakuvavaikuttajalla Petteri Ojalla on keskeinen rooli suomalaisessa sarjakuvassa niin kustantajana, levittäjänä kuin sarjakuvakauppiaanakin. 

Ojan tie kustannusmaailmaan on kulkenut pohjoisten radioasemien (mm. RadioAktiivinen, Radio Provinssi), postitusfirman pakkaamon ja eduskunta-avustajan tehtävien kautta.

Audiohaastattelussa (tämän tekstin lopussa) Petteri Oja kertoo tulostaan kustannusalalle ja omasta kustannusfilosofiastaan.

Kuva: Airi Oja

Oja on mies, joka luottaa kustannuspäätöksissään vain omaan makuunsa ja tinkimättömään näkemykseensä tuhmuuksia ja henkilökohtaisia taloudellisia riskejä kaihtamatta.

Ennen sarjakuvia hän julkaisi myös muutaman levyn mm. Veltto Virtaselta ja Moog Konttiselta. Nyttemmin levybisnes on jäänyt kustannustoiminnan painotuttua yksinomaan sarjakuvan puolelle.

Pienkustantamo Zum Teufel!


Ojan vuonna 2005 perustama yhden miehen pienkustantamo Zum Teufel! ja Zum Teufelin alamerkki Lempo Kustannus ovat vakiinnuttaneet asemansa maamme keskeisimpien sarjakuvajulkaisijoiden joukossa. 

Kustantamon julkaisupolitiikka on ihailtavan rehellistä. Kustantajalähtöinen, poikkeuksetta Ojan henkilökohtaisiin mieltymyksiin pohjautuva linja on luonut marginaalista ponnistavalle sarjakuvalle elintilaa ja mahdollisuuden olla oikeasti olemassa. Välillä on tullut taloudellisesti takkiin, mutta laadusta tinkimättä. Kustannuspäätökset ovat olleet pikemminkin intuitiivisia kuin kaupallisiin pikavoittoihin tähtääviä laskelmoituja vetoja.

Huomionarvoista on myös se, että Zum Teufel! on myös maamme tämän hetken johtava lännen sarjakuvien kustantaja (mm. Kalkkaro, Rivo länsi.)

Turun Sarjakuvakauppa


Kustannustoiminnan ohella Petteri Oja pyörittää myös Turun Sarjakuvakauppaa (Linnankatu 7, Turku). Kaupan historia juontaa juurensa kauppaa edeltäneeseen, Petterin pieneen Underground Ullakko -myymälään, joka niin ikään toimi samassa osoitteessa.

Kuva: Turun Sarjakuvakauppa

Osakkaita Turun Sarjakuvakaupassa on kymmenkunta, joista yksi on helsinkiläinen sarjakuvapiirtäjä Milla Paloniemi (mm. Kiroileva Siili). Paloniemi on myös suunnitellut persoonallisen kaupan visuaalisen ilmeen.

Sarjakuvalevittäjä


Jotta tekeminen ei loppuisi kesken, vetää Oja myös Sarjakuvan Toivo -nimistä sarjakuvien levitysyhtiötä.

Yhtiön omistaa joukko maamme pienkustantamoita. Sarjakuvan Toivo on keskeisin toimija pienempien kustantamoiden julkaisujen välittäjänä.

Petteri on tuttu näky maamme sarjakuvatapahtumien myyntitiskien takaa kuin tekijähaastatteluiden vetäjänä festivaaliklubeilla. Hän istuu luonnollisesti myös Turun Sarjakuvakerhon hallituksessa. 

Petteri Ojan haastattelu (AUDIO)Dokumentin tiedot

Petteri Ojan Zum Teufel! on yksi maamme keskeisimmistä sarjakuvakustantamoista. Ojalla on kustannustoiminnan ohella vahva rooli myös Turun Sarjakuvakaupassa sekä sarjakuvan levittäjänä Suomessa.

Café Piippo tapasi sarjakuvavaikuttaja Petteri Ojan Turussa 19.4.2014

Haastattelun toteutus ja editointi: P.J. Piippo
Kuva: Milla Paloniemi
Kesto: 13.33


Lisätietoja

http://www.sarjakuvakauppa.fi


Petteri Ojan tervehdys 
Café Piipon vieraskirjassa
© Café Piippo, 2014


Ei kommentteja: