sunnuntai 31. toukokuuta 2015

Vieraina sarjakuvataiteilija Pertti Jarla ja kustannustoimittaja Vesa Kataisto

Café Piippo tapasi sarjakuvataiteilija Pertti Jarlan ja kustannustoimittaja Vesa Kataiston (Arktinen Banaani) Lilith Andaluz taidefestivaaleilla, Espanjan Andalusiassa, Fuengirolassa huhtikuussa 2015Videohaastattelussa Jarla ja Kataisto kerovat mm. Fingerporin synnystä, sen menestyksestä, siitä kuinka he löysivät itse sarjakuvan ja toisensa.

Pertti Jarla kuuluu maamme sarjakuvataiteilijoiden ehdottomaan eliittiin. Jarlan tunnetuin luomus on strippisarja Fingerpori. Fingerporin juuret juontavat Jarlan Karl-Barks-Stadtiin, joka oli sarjan alkuperäinen, lähtölaukauksellinen nimi. 
   
Vesa Kataisto (vas.) ja Pertti Jarla
(Kuva: P.J. Piippo)

Julkaisut


Fingerporia julkaistaan yli kolmessakymmenessä lehdessä ja stripeistä julkaistuja - kaupallisestikin menestyneitä - kirjoja on ilmestynyt vuodesta 2008 lähtien jo kahdeksan.

Oheistuotanto mukaanlukien (mm. Fingerpori -kuntauudistus (2012), Fingerpori from Finland (2014), Fingerporin koko kuva (2015), Fingerporin ruokakirja (2015) ja Pikku-Fingerporit) nousee kokonaistuotanto lähemmäs kolmeakymmentä. 

Jarlan pääasillinen kustantamo on Arktinen Banaani. Jarlan luottomiehenä kustantamossa toimii sarjakuva-alan suurmies, legendaarinen Vesa Kataisto. Kataisto on toimittanut mm. myös Milla Paloniemen Kiroilevaa siiliä.

(Arktinen Banaani)

Kansainvälinen menestys


Fingerporia voi syystäkin kuvailla kansainväliseksi menestykseksi. Strippejä on julkaistu myös tanskaksi, englanniksi, saksaksi ja ruotsiksi. Uusin valloitus on Italia, jossa julkaisijana toimii laajalevikkinen sanomalehti Internazionale.

Fingerporista on tekeillä myös elokuva, jonka ohjaa Mikko Kouki. Tuottajana toimii Markus Selinin luotsaama Solar Films.


Café Piipon videohaastattelussa Pertti Jarla ja Vesa KataistoToteutus: P.J. Piippo
Haastattelu: Fuengirola, Espanja, 14.4.2015
Kesto: 18.34


Lisätietoja
© Café Piippo, 2015

Ei kommentteja: