torstai 30. lokakuuta 2014

Vieraana sarjakuvapiirtäjä Jarkko Vehniäinen (Kamala luonto)

"Mä olin oikeassa silloin aikanaan, että kyllä tästä joku juttu vielä tulee, vaikkei siihen silloin kukaan oikein uskonut." - Jarkko Vehniäinen Kamalasta luonnosta.

Sarjakuvapiirtäjä, kuvittaja Jarkko Vehniäinen (s. 1973) on tunnettu erityisesti Kamala luonto -sarjakuvastaan. Inhimillistettyjen eläinten kautta välitetty musta huumori, sattumukset, paikoin äärimmilleen viritettyjen tilanteiden absurdius ovat nostaneet Kamalan luonnon aikamme yhdeksi puhutuimmista ja suosituimmista sarjakuvista.

Kuva: P.J. Piippo


Mutta kuinka kaikki sai alkunsa? Kuinka Vehniäinen onnistuikaan luomaan maailman, joka puhuttelee päivä päivältä yhä laajempaa lukijakuntaa? 

Nyt hieman valotusta menneeseen, tapahtumien ketjuun, itse tekijään.

Jarkko Vehniäinen on piirtänyt pian 15 vuotta. Hänen sarjakuvia ja kuvituksia on ilmestynyt useissa eri julkaisuissa (mm. Rytmi, Rumba, Suosikki.) Hän on tehnyt myös pilapiirroksia, mainos- ja levykansikuvituksia (mm. Vesa-Matti Loiri, Skarabee.) 


Täysipäiväistä piirtämistä


Nykyään täysipäiväisen (ja harvinaisen täysipäisen) sarjakuvapiirtäjän päivät täyttää juurikin alati suosiotaan kasvattava Kamala luonto. Yhä edelleen hän tekee pilakuvia mm. Soundi-lehteen.

"Pikkupoikana ja teininä tuli luettua aivan hirveästi sarjakuvia. Se tuntui omalta jutulta, koko sarjakuvamaailma. Nyttemmin kun harrastuksesta on tullut ammatti, en mä ole lukenut sarjakuvaa enää vuosikausiin. Mä vaan teen niitä."

Aikoinaan automekaanikon ammatin piirtämiseen vaihtanut Vehniäinen kuvaa työtään yksinäiseksi, työmaakopissa tapahtuvaksi puurtamiseksi. Vaihtelua yksinäiseen työskentelyyn tuovat Helsingin Kirjamessujen kaltaiset tapahtumat, joissa piirtäjä voi tavata fanejaan; kymmeniä ja taas kymmeniä sarjakuvan ystäviä. Piirtäjänä työskentely on vähemmän glamourista: 

"Yleensä aloittelen työpäivän aamulla yhdeksältä, riippuen siitä, mitä sinä päivänä pitää tehdä. Jos nyt ajatellaan normiviikkoa, niin Kamalan luonnon parissa menee nyt suurin osa ajasta. Pläräilen muistiinpanoja, ideoita ja luonnoksia, mitä olen tehnyt. Selaillessani toivon, että jokin niistä lähtisi vetämään, jotta saisin siitä kokonaisen stripin. Mulla on ensimmäisiä ruutuja nippu valmiina, mutta mä en tiedä yhtään, kuinka mä jatkan niitä eteenpäin. Sitten kun niitä ideoita on käynyt muutaman päivän läpi, niin ehkä jokin niistä poksahtaa valmiiksi. Kaikki ideat pitää kirjata ylös, sillä viikossa pitää tehdä seitsemän strippiä."


Kuva: Zum Teufel

Kamalan luonnon suosio ei syntynyt sekään hetkessä. Kuinka kuvailet sen nousua? Kuinka koet sen?

"Olen tehnyt Kamalaa luontoa jo vuodesta 2002 lähtien, eli se on jo 12 vuotta vanha sarjakuva. Silloin alkuaikoina, varsinkin kun lähettelin sitä eri kustantajille ja sarjakuvasyndikaateille, niin kukaan ei ollut kiinnostunut siitä. Vuoden 2009 paikkeilla se sai ensimmäisen julkaisupaikkansa Plaza.fi -nettisivustolla. Siitä sitten pikkuhiljaa syntyi kiinnostusta ja sain syndikaatin ja albumikustantajan."

Turkulainen, Petterin Ojan Zum Teufel -kustantamo alkoi kustantaa Kamalaa luontoa. Albumeja on julkaistu tähän mennessä kaikkiaan yhdeksän, joista yksi omakustanteena. Nykyään Vehniäisen kustantajana toimii Arktinen Banaani.


Tulevaisuudesta


Vehniäinen toivoo Ilveksen ja Kärpän seikkailuiden jatkuvan vielä pitkään, vaikka joka kuukausi ja melkein joka viikko tuntuu jatkon olevan enemmän tai vähemmän vaakalaudalla:

"Tuntuu ettei se jatku kuin sen seuraavan viikon. Tulee sellainen olo, että jos mä en keksi strippejä viikoksikaan, niin miten voisin keksiä niitä vaikka vuodeksi. Mutta tästäkin huolimatta tulee joka viikko tehtyä ne seitsemän."

Hämmästyttävää kuulla, sillä vaikutelmani mukaan Kamala luonto tuntuu ajan myötä vain paranevan. 

"Toki olen itsekin sitä mieltä, että alkuaikojen raakileesta se on kehittynyt selkeämmäksi. Eri elukoilla on selkeämmin myös omat luonteenpiirteensä ja persoonansa. Aiemmin kaikki olivat ikään kuin samantyylisiä ilman että niistä löytyi suuriakaan eroja.

Uusia hahmoja tulee silloin tällöin lisää ja kyllähän ilmaisu ja visuaalinenkin puoli ovat mielestäni kehittyneet. Olen tyytyväinen, miltä se näyttää visuaalisesti tällä hetkellä."


LisätietojaKiitos!

Petteri Oja
Zum Teufel

Haastattelu toteutettu Helsingin Kirjamessuilla, 26.10.2014


© Café Piippo, 2014

Ei kommentteja: