perjantai 28. marraskuuta 2014

Vieraana kirjakustantaja Petteri Paasilinna

"Vielä 80-luvulla sukulaisvaikutus hieman pelotti, että en missään nimessä alalle halua. Parikymmentä vuotta tuli laitettua hanttiin."

Petteri Paasilinnasta tuli kuitenkin kirjakustantaja. Aiempi työkokemus tietokirjallisuuden parissa, kustannusjohtajan ja -päällikön tehtävissä, paaluttivat tietä oman kustantamon syntyyn. Nykyään hän toimii nimeään kantavan, vuonna 2009 perustetun Kustannusosakeyhtiö Paasilinnan toimitusjohtajana.

Kuva: P.J. Piippo

Mutta mikä sai miehen mielen muuttumaan?

"Tietysti se vaikutti että sedät ja isä kirjoittivat. Jo pikkupoikana olin tekemisissä paljonkin kirjailijoitten, kustantajien ja alan ihmisten kanssa. Olen kokenut sen aina niin luontevaksi ja kotoisaksi. Vielä 80-luvulla sukulaisvaikutus hieman pelotti, että en missään nimessä alalle halua. Parikymmentä vuotta tuli laitettua hanttiin. Myöhemmin huomasin, ettei se niin hullumpaa hommaa olekaan. Että näinhän tässä sitten kävi. Veri vetää."

Eivätkä isä ja sedät olleet ketä tahansa kirjoittavia isiä ja setiä, vaan maankuulu Paasilinnojen veljessarja. Petterin isä Arto Paasilinna sekä sedät Erno, Reino ja Mauri ovat kukin ansioituneita kirjailijoita, pohjoisesta lähtöisin olevia tekijämiehiä.


Kustannustoimintaa 


Kustannusosakeyhtiö Paasilinnan linja on ensisijaisesti tietokirjaperusteinen. Kaunokirjallisuuttakaan ei ole unohdettu.

"Julkaisemme monipuolista, eri kohderyhmiä tavoittavaa tieto- ja kaunokirjallisuutta. Uskon, että olemme onnistuneet siinä. Joidenkin kirjallisuudenlajien kanssa olemme kustantamona aivan kärkipäässä."

Kuluneen viiden vuoden aikana yhtiö on kasvanut pienestä keskisuureksi. Paasilinnan maine ja arvostus kustantamona ovat kasvaneet lähes häkellyttävällä vauhdilla. Tästä kiitos kuuluu erityisen onnistuneelle kustannusohjelmalle, itse kirjailijoille ja taitavalle avustajakaartille.

Petteri Paasilinna on hoitanut tonttinsa hyvin. Kustantamon kehityskaari ja toimintamalli on ollut ihailtavan selkeä ja looginen:

"Meidän tavoite on ollut alusta alkaen, että saavutamme tällaisen tason, jolla nyt olemme. Pyrimme pitämään itsemme sopivan kokoisena, tällaisena aika pienenä kustantamona. Kustannamme vuosittain 20-30 kirjaa. Kun jokaisen yksittäisen teoksen sisältö on sen verran vetoava ja lukijoita kiinnostava, niin siitä se Kustannusosakeyhtiö Paasilinnan linja syntyy. Olen äärimmäisen iloinen siitä, keiden kirjailijoiden kanssa olemme saaneet töitä tehdä."

Kuva: P.J. Piippo


Kustantajana


Kuvaile työtäsi kustantajana, mitä se on ja millaisia päämääriä siihen sisältyy? 

"Kustantajan ensisijainen tehtävä on saattaa kiinnostavat teokset lukijoiden luettavaksi liiketoiminta-näkökulma huomioiden. Sitä se kirjakustantajan rooli käytännössä on. Meidän tapauksessa työni on valita meille sellainen sopiva ohjelma, ne kirjat, joista syntyy sellainen eheä kokonaisuus, joka ei kauheasti ole ristiriidassa toisiinsa nähden. Linja muodostuu tekemällä. Ei sitä voi lähteä julistamaan. Ja jos sen julistaa, niin se voi useimmiten olla aika falski." 


Kuinka koet kustantajana onnistuneesi tämän linjan luomisessa?

"Uskon onnistuneeni. Onhan meillä hyviä näyttöjä. Kun näytöt puhuu, ei tarvitse itse olla sanomassa. Tällä hetkellä olen hirveän tyytyväinen. Kirjakaupathan tämän ovat lopulta mahdollistaneet"


Haluaisitko kenties nostaa esille joitain kustantamiasi, itsellesi tärkeitä kirjailijanimiä?

"Tässä kohtaa voin kertoa hyvin henkilökohtaisen asian. Tapasin Herra Huun isän vuonna 1974. Siitä on jo yli 40 vuotta, kun Herra Huu ilmestyi. Viime vuonna saimme julkaista tämän juhlakirjan. Eli nostan esille kirjailija Hannu Mäkelän. Hän tekee meille lastenkirjoja, ja on ollut todella upeaa, että juuri hänen kanssaan me voimme tehdä yhteistyötä. Se on minulle henkilökohtaisesti erittäin tärkeä asia."


Kuva: Kustannusosakeyhtiö Paasilinna


Valoa ja vastapainoa


Mille näyttää kustantamosi tulevaisuus?

"Tulevaisuus näyttää todella valoisalle. Keväällä ilmestyy kymmenkunta kirjaa, samoin syksyllä 2015. Että kyllä meillä on hyviä hankkeita taas kerran tulossa. Tänä syksynä isoja tapauksia ovat olleet Iiro Viinasen ja Sonata Arctican kirjojen julkaisut. Eri tietokirjallisuuden lohkoilla siis liikumme nytkin. 


Miten irtaudut kustannusmaailman pyörteistä, mikä on vastapainona työllesi?


"Vietän paljon aikaa maatilalla Siuntiossa, jossa on huomattavan paljon tekemistä. On uskomattoman rentouttavaa pitää tilaa kunnossa; metsä- ja puutarhatöitä, ojankaivuuta ja vaikka mitä. Oikea ruumiillinen työ on upea vastapaino tälle.


Nähdäänkö kenties uusia Paasilinnoja myös kirjailijanimenä? Onko oma kynäsi terässä?


"Uskon että nähdään. Mutta enpä usko että hänen nimensä on Petteri."


Lisätietoja
www.paasilinna.fi

Haastattelu toteutettu Helsingin Kirjamessuilla, 26.10.2014

P.S. Petteri, työn iloa niin kirjallisille rintamaille, kuin sinne Kuusilaakson rauhaankin!© Café Piippo, 2014

Ei kommentteja: